Zuidelijk legerkamp beleg 1602
50 werken, 24.000 man, 3 kwartieren rondom Grave
1602 was het jaar waarin Prins Maurits van Oranje opdracht kreeg tot de verovering van vestingstad Grave. Hij deed geen half werk! Prins Maurits bouwde een enorme linie van verdedigingswerken, later bekend als ‘circumvallatielinie’.
Prins Maurits belegerde met 24.000 man de vestingstad Grave. Op enkele kilometers van de stad verbleven ze in drie grote legerkampen. Prins Maurits bouwde een circumvallatielinie: verschillende schansen en redouten en de drie legerkampen werden onderling verbonden door wallen en grachten, die samen de waterlinie Grave vormden. De waterlinie Grave telde in totaal zo’n vijftig verdedigings- of aanvalswerken, aan beide zijden van de Maas.
Frederik Hendrik in de leer
De jonge Frederik Hendrik (18 jaar) was in dit zuidelijke legerkamp op stage bij zijn neef Willem-Lodewijk van Nassau-Dillenburg, die hier het bevel voerde. Echter volgens "de overleveringen" heeft Frederik Hendrik zijn tactieken in belangrijkere mate geleerd van Harrie Siebers, die al in 1602 zijn kroeg had op het terrein van dit legerkamp; waarschijnlijk op dezelfde plek waar nu op de camping het bier geschonken wordt en uitgerust kan worden op het terras.
Zuiderwaterlinie Trimbaan?
Ja, op deze camping ligt de Zuiderwaterlinie Trimbaan. De eigenaren van camping Bruinsbergen hebben de trimbaan, die Harrie Siebers in 1602 had aangelegd voor de officieren van het Staatse leger, volledig gerestaureerd.
Lees of luister naar het leuke fictieverhaal van Kees Bongers van Camping Bruinsbergen.
Alle wandelaars van Etappe 13 mogen tijdens hun wandeling dit trimparcours afleggen (wandelen mag ook) en daarna even bijkomen op het terras van de camping. Als de kantine/herberg geopend is, kan er ook nog wat besteld worden.
Lees of luister het verhaal over herbergier Harrie Siebers en Frederik Hendrik