Fort Prins Frederik
Fort Duquesne, niet met de Franse slag
Een Nederlands fort met een Franse naam, dat kan natuurlijk niet. Dus het eerste wat de Nederlanders veranderden toen ze in 1813 de Fransen overrompelden en Fort Duquesne innamen, was de naam. Fort Prins Frederik. Het fort zelf werd ook grondig aangepakt.
Verbouwen en bijbouwen tot Fort Prins Frederik
Fort Prins Frederik ligt bij Ooltgensplaat; het hoorde bij de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Op de binnenplaats van het voormalig fort Duquesne stond een verdedigingstoren met een plat dak. Handig, het was een geschut- en uitkijktoren ineen. Na de Frans-Duitse oorlog werd er flink verbouwd: om de toren heen kwamen nieuwe geschutopstellingen, remises, en kazematten. En verstopt onder de grond een grote bomvrije kazerne. Begin 20e eeuw stonden er zeven kanonnen op het fort bij Ooltgensplaat: vijf op de rivierfronten en twee op het zuiden gericht.
Duitsers op het dak van Fort Prins Frederik
Na de Eerste Wereldoorlog had Fort Prins Frederik geen strategische betekenis meer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers het wel als gevangenis en uitkijkpost. Na een korte periode als vakantie- en conferentieoord werd het fort in 1973 een rijksmonument. Er braken nieuwe gevechten uit, dit keer op papier: door juridisch getouwtrek en slecht beheer staat het fort bij Ooltgensplaat nu leeg. Je kunt wel de buitenkant bekijken. Uit de geschutsopeningen ademt de oude avontuurlijke sfeer! Om Fort Prins Frederik heen kun je prachtig fietsen en wandelen in een groot natuurgebied. Je ontdekt alles over het fort tijdens de Fort Prins Frederikroute. Onderweg pik je gelijk het havenkanaal, het oude Raadhuis en het weeghuisje mee. Ook leuk is de puzzeltocht door het Fort. Je kunt de puzzeltocht gratis ophalen bij het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp en diverse andere locaties.
Bekijk het adres van Fort Prins Frederikdichtbij deze locatie
-
Willemstad
-
Klundert
-
Fort Sabina
-
Fort de Hel
-
Fort Bovensluis
-
Fort Buitensluis