Onderzoek naar de Zuiderwaterlinie
De Zuiderwaterlinie is een mooi onderwerp voor onderzoekers. De voormalige verdedigingslinie in Brabant is al vanuit geschiedkundig, ruimtelijk, cultureel en nog vele andere perspectieven onder de loep genomen. Alles rond onderzoek naar de Zuiderwaterlinie ontdek je op deze pagina.
Erfgoedcafés
Twee keer per jaar organiseert de Alliantie Zuiderwaterlinie op een inspirerende locatie in de linie een erfgoedcafé. Tijdens deze cafés, speciaal voor heemkundigen en andere liefhebbers van de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie, staat steeds een ander thema wat te maken heeft met geschiedenis en erfgoed centraal. Het eerstvolgende erfgoedcafé is op woensdag 20 november van 12.30 tot 17.00 uur in de Gildekamer van het Cloveniersgilde in Grave. Stuur een mail naar s.koenis@zuiderwaterlinie.nl als je erbij wilt zijn!
Naast deze overkoepelende erfgoedcafés organiseert de Alliantie Zuiderwaterlinie samen met stellingcoördinatoren ook erfgoedcafés per stelling.
Meedoen? Houd dan deze pagina in de gaten en graag tot ziens bij het erfgoedcafé!
Onderzoeksproject inkwartiering
Momenteel zijn we in de Zuiderwaterlinie bezig met het liniebrede onderzoeksproject 'De oorlog achter de voordeur’.
De Zuiderwaterlinie is een regio waar door de eeuwen heen vele oorlogen zijn uitgevochten. Soldaten werden veelal bij mensen thuis ‘ingekwartierd’ en zo kwam de oorlog voor de lokale bevolking heel dichtbij. Ook werden er altijd veel vluchtelingen van oorlogsgeweld opgevangen in dit gebied. Met dit onderzoek komen we meer te weten over de verschillende aspecten en verhalen van inkwartiering en de opvang van oorlogsvluchtelingen.
Twee jaar geleden deden we samen met 15 lokale heemkundigen en professionals onderzoek naar het Rampjaar in Brabant, met extra aandacht voor de verhalen van de lokale bevolking. Dat onderzoek resulteerde in een mooi boek. Ook met dit nieuwe project brengen we lokale historici vanuit de hele Zuiderwaterlinie bij elkaar. Wil je hier meer over weten of ken je iemand voor wie dit mogelijk interessant is? Stuur een mail naar coördinator onderzoek Stef Koenis: s.koenis@zuiderwaterlinie.nl.
Lees het onderzoeksvoorstelLees het Zuiderwaterlinie-onderzoek 'Het water aan de lippen'
In het artikel 'Het water aan de lippen: de aanloop en aanleg van de Zuiderwaterlinie' doet onderzoeker Jacob Knegtel uit de doeken hoe de Zuiderwaterlinie is ontstaan. Hij geeft op basis van nieuw onderzoek voor het eerst een overzicht van de lange periode van innovatie en expertise die uiteindelijk de totstandkoming van de Zuiderwaterlinie mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast licht hij de keuzes uit die soms in alle haast gemaakt moesten worden om tot de aanleg te komen. Bekijk het manuscript van het onderzoek via de link.
Lees 'Het water aan de lippen'Collectie Zuiderwaterlinie
Er liggen talloze historische kaarten en geschriften verscholen in de archieven die ons meer kunnen vertellen over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. Om onderzoek naar de Zuiderwaterlinie verder te helpen, lanceren wij de Collectie Zuiderwaterlinie: een prachtige digitale collectie waarin je allerlei bronnen kan vinden over de Zuiderwaterlinie. Denk aan boeken, artikelen, kaarten en afbeeldingen. Om de collectie te ontsluiten, te koppelen en duurzaam, digitaal vast te leggen, wordt de Brabant Cloud gebruikt. Door dezelfde trefwoordenlijst te gebruiken zijn de collecties vindbaar en doorzoekbaar.
Naar de Collectie ZuiderwaterlinieIn het nieuws
-
Bekijk onze historische documentaire
-
Het Brabantse perspectief op het Rampjaar voor het eerst vastgelegd
Het boek ‘Rampjaar of Jubeljaar? Brabant in 1672-74' is het resultaat van een unieke samenwerking tussen 15 lokale heemkundigen en professionals; tussen de lokale kennis en de wetenschap. Deze samenwerking heeft geleid tot een nieuw, Brabants perspectief op de geschiedenis van het Rampjaar.
-
De historie en restauratie van De Doeverensche Sluis
Bart Beaard, Ad Hartjes en Ine van Hulsentop hebben de historie van de Doeverensche Sluis, de Oude Maas en de Elshoutse Zeedijk samen met de restauratie van de sluis in 2022 gebundeld in een prachtig fotoboek.
-
Artikel over de Zuiderwaterlinie in het Tijdschrift voor Waterstaatsgeschiedenis
-
De proloog van de Zuiderfrontier: Brabant tijdens het Rampjaar en zijn nasleep
Lees hier het artikel van Jacob Knegtel naar aanleiding van de digitale sessies tijdens de Liniemeeting 2020 over het rampjaar.
Duik in de geschiedenis
-
Menno van Coehoorn: het genie van de linie
-
Inundatie: water als bondgenoot
-
Waterbouwkundig meesterwerk in Brabant