Verhalen van de Zuiderwaterlinie
Nederland is een waterland. Water is niet alleen een vijand waar je je tegen moet beschermen, het is ook een bondgenoot waar je je mee kunt verdedigen. Dat zie je goed in het gebruik van de vele waterlinies, waarvan de Zuiderwaterlinie er één is. Het is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van ons land. Daarmee is het misschien ook de waterlinie met de meeste verhalen.
De Zuiderwaterlinie kent een lange geschiedenis van overstromingen, oorlogen en inundaties. De linie heeft verschillende mensen zien komen en gaan, van koningen en stadhouders tot soldaten en gewone burgers - ook nu nog. Er zijn vele perspectieven en spannende gebeurtenissen te ontdekken. Die brengen we hier samen in verschillende tijdvakken die de diverse draden van het verhaal spinnen en samenbrengen in knooppunten langs de linie die je nog steeds kan bezoeken. Laat je meevoeren langs de verhalen van de Zuiderwaterlinie!
De nieuwste verhalen
-
Anne van Kuijk - Reuring in Rooi
In de eerste maanden van 1839 was het in Sint-Oedenrode, in de volksmond ‘Rooi’ geheten, een drukte van belang. Ongeveer 1000 militairen uit andere delen van Nederland kwamen naar het dorp en namen hun intrek in de huishoudens van de toen circa 4000 Rooienaren.
-
Jan van Oudheusden - Frederik Hendrik in Waalwijk
‘Die duivelse Spinola!’ gromt Frederik Hendrik. Het is augustus 1624. Zojuist is een ijlbode komen melden dat de Spaanse opperbevelhebber Ambrogio Spinoza met 18.000 man het beleg heeft geslagen om de vestingstad Breda. Breda, dé Nassaustad verliezen? Dat zullen Frederik Hendrik en prins Maurits niet laten gebeuren.
-
Rob Hopstaken - De duif van Maurits
De wind sneed guur langs zijn gezicht. Prins Maurits trok de kraag van zijn jas nog even dichter en koesterde de warmte van het bont. Even zuchtte hij. Wat had hij aan die behaaglijke warmte in zijn nek, nu hij boven in de kerktoren van Geertruidenberg zat opgesloten terwijl heel de stad krioelde van de Spaanse soldaten?
-
1629 - de herovering van Den Bosch
Tijdens de Tachtigjarige oorlog is Den Bosch in handen van de Spanjaarden. De stad is strategisch gelegen en omringd door een moeras. Het Spaanse leger verdedigt de stad tot het in 1629 wordt heroverd door de Staatse troepen onder leiding van prins Frederik Hendrik, die het moeras drooglegt.
-
Stef Koenis - De Held van Heusden
Tijdens het Rampjaar trokken de Fransen Heusden binnen. Alle andere steden in de regio hadden zich zonder veel verzet overgegeven, maar in Heusden kwam het tot een beleg.