Gevangenpoort Bergen op Zoom
De stadspoorten van Bergen op Zoom: de deur die in het slot viel
De Gevangenpoort in Bergen op Zoom is één van de oudste nog bestaande stadspoorten in Nederland. 450 jaar lang is het gebouw een gevangenis geweest. Het barst er dan ook van de spannende verhalen achter de stadspoorten van Bergen op Zoom . Over het vestingverleden, gevangenen en cipiers. Durf jij naar binnen?
Gevangenpoort Bergen op Zoom wordt gevangenis
In het midden van de 14e eeuw liep er rond Bergen op Zoom een belangrijke vestingmuur. Daarbij bouwde men twee robuuste torens met schietgaten. Ervoor stonden kleinere torens en een stenen brug over de stadsgracht. Deze toegang tot de Lievevrouwenstraat heette toen Lievevrouwenpoort. Ruim een eeuw later kwam de wal om de haven heen te liggen. De Gevangenpoort Bergen op Zoom was dus geen poort meer. Integendeel: wie er bij de Stadspoorten Bergen op Zoom naar binnen ging, kwam er niet meer uit. Het gebouw werd een gevangenis. Dat bleef het tot 1931. Nu is er ook de escape room van Bergen op Zoom in gemaakt.
Ontsnap uit de Gevangenpoort Bergen op Zoom
Deskundige gidsen verzorgen rondleidingen in de Gevangenpoort Bergen op Zoom. Ze vertellen je alles over de rijke geschiedenis van de stadpoorten Bergen op Zoom als verdedigingswerk. Maar ze kennen ook de spannendste verhalen over oud-gevangenen en cipiers. Wat valt er op te maken uit de ‘graffiti’ op de eeuwenoude muren? Daal af naar de 'poorterskamer', de cel waar je als stadsbewoner (poorter) werd opgesloten in afwachting van je echte straf. Meestal niet zo lang, behalve bij Josina. Waarom zou zij wel 13 jaar opgesloten hebben gezeten? Ontsnap jij sneller uit de escaperoom Bergen op Zoom…?
Bezoek de poortdichtbij deze locatie
-
Bergen op Zoom
-
Markiezenhof
-
Fort de Roovere
-
Fort Pinssen
-
West-Brabantse Waterlinie