Citadel 's-Hertogenbosch

Het fort met de vijf ogen

Bosschenaren kennen Fort Willem Maria uit de geschiedenis van Den Bosch als de Citadel. Het oorspronkelijke fort in Den Bosch moest de stad verdedigen tegen Spaanse aanvallen én de Bossche inwoners in de gaten houden. De Citadel draagt bij aan de rijke historie van Den Bosch.

Papenbril 's-Hertogenbosch

De Staatsen bouwden het fort in Den Bosch tussen 1637 en 1645. Ze noemden het: Fort Willem Maria. Willem was de zoon, Maria de schoondochter van Frederik Hendrik. Het huidige monument in Den Bosch had ook een bijnaam: de papenbril. Deze naam heeft het fort te danken aan het in de gaten houden van de Boschenaren. Rond 1789 kwam midden op het terrein een militaire gevangenis. Die werd later een kazerne en kreeg vier vleugels in 1848. Aan de buitenkant stak de vijfde citadelpunt voor de scheepvaart hinderlijk uit over de Zuid-Willemsvaart. Die punt is daarom in 1880 gesloopt.

Carré

In de militaire periode was deze militaire gevangenis ook een (militaire) rechtbank. In de Franse tijd zijn hier zelfs mensen geëxecuteerd. In de jaren 60 van de vorige eeuw verloor de Citadel zijn militaire functie. In 1984 is de Citadel grondig gerenoveerd. De vier militaire gebouwen zijn gesloopt. Daarna is, door middel van de aanleg van kelders, het carré vormige gebouw gereconstrueerd. Het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC), het voormalige Rijksarchief, huist hier nu in een bijzonder onderkomen.

Bekijk het adres van de Citadel

Dichtbij Den Bosch