Hampoort Grave
Hampoort Grave: steeds weer uit de as herrezen
Grave zuchtte eeuwenlang onder oorlogen en belegeringen. Dat de Hampoort in Grave steeds opnieuw opgebouwd en versterkt moest worden, verbaast niemand. Wél een verrassing was de vondst van een lange tunnel. Van de oude vestingpoorten van Grave bleef alleen de Hampoort in Grave bewaard. Nu staat deze in de Unesco top 100 van Nederland.
Slopen en weer opbouwen tot uiteindelijk het Museum in Grave
Al in 1309 was er een poort naar het gebied De Ham. Maar de Hampoort die we nu kennen staat er sinds 1688. Toen Willem III jaren daarvoor Grave veroverde op de Fransen ging dat met grof geschut. Daarom moesten er nieuwe vestingwerken komen, waaronder dus de huidige Hampoort in Grave. In de poortruimten pasten wel twee bataljons voetvolk. Waren er eens geen troepen in Grave gelegerd, dan was de poort gewoon een stadspoort. Rond 1814 zaten er een militaire bakkerij en hospitaal in. Nu is het te bezoeken als het Museum van Grave.
Verborgen schatten in Stadsmuseum Grave
Tijdens een restauratie bleek er een tientallen meters lange tunnel onder de poort te lopen, waarschijnlijk een vluchtroute of riool. Daar kun je nu via de Sint Elisabethstraat in. Tegenwoordig is de doorgang van de poort dicht, al zijn er plannen om het weer in gebruik te nemen. In de vleugels van de Hampoort in Gravekun je Stadsmuseum Grave bezoeken: archeologische vondsten, tekeningen en andere schatten vertellen er de geschiedenis van Grave. Ook in de vleugel: de gildekamer van het Cloveniersgilde, sinds 1993 de officiële bewaker van de Hampoort in Grave. Deze is echter enkel bij speciale gelegenheden te bezoeken.
Bezoek de Hampoort in GraveOntdek in de buurt
-
Grave
-
Ravenstein
-
Megen
-
Kroonwerk Coehoorn