Ravelijn Bergen op Zoom
Ravelijn Bergen op Zoom: over het Pielekeswater naar de kanonskelders
Dat Menno van Coehoorn een van de allerbeste vestingbouwers uit zijn tijd was – daarover zijn deskundigen het wel eens. Het Ravelijn op den Zoom dat hij ontwierp, bevestigt dat maar weer eens. Dit is het enige, volledig overgebleven verdedigingswerk van Bergen op Zoom vestingstad, onderdeel van de waterlinie.
Gluren door de kijkspleten van het ravelijn Bergen op Zoom
Wie in het stadspark het houten bruggetje over loopt, de poort door naar het Ravelijn op den Zoom, wandelt zo het verleden van de vestingstad binnen. Even lijkt het alsof het weer 1703 is, het bouwjaar van dit ravelijn in Bergen op Zoom. Er zijn nog ondergrondse gangen, de kazematten. Het verdedigingswerk telt een kruitkelder. Aan de andere kant is de galerij, voor het afvuren van musketvuur. Door de kijk- en schietspleten sijpelt wat daglicht naar binnen. Met een beetje fantasie ruik je het kruit.
Ravelijn op den Zoom is een vertroeteld rijksmonument
In 1931 is het Ravelijn op den Zoom al eens gerestaureerd. De aarden dam die er toen stond, maakte plaats voor een houten brug met toegangspoort. Maar er groeiden veel bomen en struiken op het ravelijn. Die zijn in 2014 weggehaald. Daardoor zie je de oorspronkelijke vorm weer. Eind 2018 is het ravelijn opnieuw gerenoveerd. Nu kun je via de drijvende brug over het water van Bergen op Zoom, het Pielekeswater, naar het ravelijn. Is de stadpoort in Bergen op Zoom open? Dan kun je erin. Vraag informatie bij VVV De Brabantse Wal over het ravelijn en de vele andere monumenten van Bergen op Zoom.
Bezoek het Ravelijn in Bergen op Zoomdichtbij deze locatie
-
Bergen op Zoom
-
Markiezenhof
-
Fort de Roovere
-
Fort Pinssen
-
Gevangenpoort Bergen op Zoom