Polder Ruigenhil
Strijd tegen de Fransen en het wassende water
Het gors de Ruigenhil bestond oorspronkelijk grotendeels uit riethillen. Willem van Oranje omwalde het strategisch zeer belangrijk gelegen dorp de Ruigenhil in 1584: dat markeerde de geboorte van Willemstad en het begin van de strijd mét en tégen het water.
Onder water, zonder water
De polder Ruigenhil werd in 1793 onder water gezet om de Fransen te verdrijven. Het water úit de polder houden was eeuwenlang een moeilijk karwei. Tot 1851 gebeurde dat met 1 sluis, vanaf 1818 met 2. De bouw van een windwatermolen maakte de waterbeheersing niet veel beter. Daarom kwam er 30 jaar later een stoomgemaal. Dat werd in 1952 elektrisch en is in 1964 vervangen door een nieuw dieselgemaal: het gemaal Tonnekreek.
Limietpalen en muraltmuren
Hardstenen limietpalen gaven vroeger de gebiedsbegrenzing aan, ook in de polder Ruigenhil. De polder kent nóg een bijzonder bouwwerk: de 3 kilometer lange Muraltmuren, op de kruin van de Oostdijk, tussen Willemstad en Tonnekreek. Waterschap Ruigenhil gaf opdracht tot de bouw ervan na een stormvloed in 1926. Deze goedkope manier van dijkverhoging was een uitvinding van jonkheer ir. R.R.L de Muralt. Ze bleken niet bestand tegen de watersnood van 1953. Aan de buitendijkse zijde kwam daarom een wering van betonnen elementen.
Bezoek Polder RuigenhilOntdek in de buurt
-
Vestingstad Willemstad
-
Vestingstad Klundert
-
Fort Sabina
-
Fort de Hel
-
Linie Stenen Poppen