Inundatiepunt Blauwe Sluis in Steenbergen
Sluiscomplex met blauwe deuren
Het is niet de kleur van het water maar de kleur van de hardsteen waaraan de Blauwe Sluis zijn naam te danken heeft. Het water rechtvaardigt wél het bestaan van de sluis: toen en nu.
De blauwe sluisdeuren
Buurtschap de Blauwe Sluis ligt aan de Kruislandsedijk in Steenbergen aan de driesprong van drie waterlopen: de Steenbergse Vliet, Roosendaalse Vliet en de Kleine Aa. Het dankt zijn naam aan de blauwe hardsteen, een voor die tijd nieuw en duurzaam bouwmateriaal dat ten tijde van de aanleg van de sluis nog niet veel werd toegepast. Als de steen nat werd, kleurde die donkerblauw. Het sluiscomplex dateert uit 1822; de nabijgelegen sasmeesterswoning is in 1835 aangebouwd. Het is één van de inlaatpunten voor het inundatiegebied. De sluis diende in de 17e eeuw om omliggende stukken land onder water te laten lopen.
Picknicken na wandelen door Steenbergen
Nu is de Blauwe Sluis een heerlijke plek om te relaxen. Het eilandje is een aanlegplek om het omliggende krekengebied – ontstaan na de Sint-Elisabethsvloed in 1421 – in te trekken. Het omliggende watergebied is dankzij de relatief vlakke oevers erg geliefd bij sportvissers. Op het vasteland is het prima toeven in het logement de Blauwe Sluis met een gezellige buitentuin: een perfecte uitvalsbasis om het gebied te leren kennen. De bouw van een multifunctionele steiger startte in maart 2017. Daarop kun je bijvoorbeeld picknicken. Volgens Steenbergen is het zelfs de langste picknicktafel van Nederland!
Bezoek de Blauwe SluisOntdek in de buurt
-
Steenbergen
-
Bergen op Zoom