Wat te doen in Steenbergen
Zin in een dagje uit in Steenbergen? Deze Brabantse vestingstad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1267. In 1272 kreeg het stadsrechten, wat betekent dat Steenbergen inmiddels 750 jaar oud is! De restanten van de vesting Steenbergen, die onderdeel was van zowel de Zuiderwaterlinie als de West-Brabantse Waterlinie, kun je op sommige plekken nog terugzien. Op deze pagina ontdek je wat er in en om Steenbergen te beleven is!
ONTDEK DE WEST-BRABANTSE WATERLINIE
Activiteiten in Steenbergen
Liefhebbers van geschiedenis kunnen in Steenbergen hun hart ophalen. De herstelde bastions, de herkenbare liniegracht en de opgeknapte vestingmuur laten de rijke historie van de stad stralen. In het hart van het stadje kun je heerlijk winkelen of neerstrijken op een terras voor een hapje of drankje bij een van de vele horecagelegenheden rondom de Steenbergse Haven of op de gezellige markt.
De natuur van Steenbergen
Steenbergen is niet alleen mooi voor geschiedenisliefhebbers. Ook natuurmensen komen er niets tekort. Het omliggende natuurgebied vol slikken, kreken, geulen en ruige vegetatie is de perfecte plek voor een wandeling of fietstocht.
Fort Henricus in Steenbergen
Fort Henricus in Steenbergen is een flinke: er konden wel 450 soldaten in worden gestationeerd. En met zijn 11,5 hectare was het bovendien een van de grootste forten in het zuidwesten van de Republiek der Nederlanden. Nog niet zo lang geleden werd Fort Henricus opgeknapt, zodat je er nu naar hartenlust kunt wandelen en watersporten, maar ook rondneuzen en ontspannen.
De Benedensas bij Steenbergen
In de buurt van Steenbergen vind je het gerestaureerde sluizencomplex Benedensas. De sluizen beschermen sinds 1824 het achterliggende land tegen hoogwater uit het Volkerak. Inmiddels hebben de sluizen hun functie verloren, maar de sfeer is er niet minder om. Ontdek de rijke geschiedenis van de sluizen van Benedensas en neem pauze voor een lekker kopje thee in het veerhuis.
Wandelen in SteenbergenVestingstad Steenbergen
Steenbergen is een van de vestingsteden in de Zuiderwaterlinie. In het verleden waren deze vestingsteden belangrijke plekken. Met behulp van muren, wallen, kanonnen en water werden de vestingsteden beschermd tegen aanvallen van de vijand. Het hele stadsleven vond plaats binnen de muren van de vesting. De verschillende vestingsteden in Nederland vormden samen een verdedigingslinie, waar je vandaag de dag kunt genieten van cultuur, geschiedenis en natuur. In de vestingsteden is veel van de historie bewaard gebleven, in de vorm van indrukwekkende stadsmonumenten. Buiten de vestingsteden vind je een schat aan indrukwekkende forten, schansen, lunetten en redoutes die elk hun eigen verhaal vertellen. Op andere plekken in de linie kun je je terugtrekken in het schitterende landschap. Kom helemaal tot rust tijdens een wandeling of fietstocht op plekken waar vroeger slagvelden, inundatiegebieden en moerassen te vinden waren.
Kom je kijken?