Rampliederen in Brabant: een gesproken én wellicht gezongen inventarisatie

Brabant is meermaals getroffen door waterrampen, denk aan 1672 en de Elisabethsvloed. Die gebeurtenissen, de beleving en gevolgen van onder andere die waterrampen zijn gevangen in zogenoemde rampliederen. Daarmee vormen ze een belangrijke bron van informatie voor onderzoek naar de burgerkant van de rampen, de ontwrichting van het dagelijks leven en de verwerking van verdriet. Hoogleraar Neerlandistiek prof. dr. Lotte Jensen onderzoekt deze liederen. Tijdens deze sessie vertelde ze over de functie van de liederen toen en nu en hoe deze weer tot leven worden gebracht. Informatie over haar onderzoek vind je hier en hier

Kennisuitwisseling
In hoeverre de Brabantse rampliederen een ander beeld geven dan de Hollandse? Naast de lezing van prof. dr. Lotte Jensen deelden de deelnemers hun rampliederen die ze ter voorbereiding gezocht hadden in archieven, geheugens en overleveringen met name rondom 1672 en de Elisabethsvloed. Tijdens deze sessie ontstond er een mooie kennisuitwisseling: prof.dr. Lotte Jensen nodigde iedereen uit om zijn/haar liederen met haar te delen. 

Naar aanleiding van de sessies over het rampjaar op woensdag heeft Zuiderwaterlinie-onderzoeker Jacob Knegtel een artikel geschreven. Dat artikel lees je hier.

Muzikale noot
Een bijeenkomst over liederen kan niet zonder muziek! Troubadour Noud Bongers verzorgde een muzikale noot met een aantal moderne rampliederen. Funfact: de groep kan ook heel goed samen zingen via Zoom. Samen zongen ze het alternatieve Wilhelmus; het Watersnood Wilhelmus

Met de nationale organisatie van de herdenking van Rampjaar 1672 verkenden we hoe deze oogst kan worden meegenomen in de herdenking. 

Bronnen
Ben je na het lezen van deze terugblik enthousiast geworden over rampliederen en wil je zelf bronnen raadplegen? Kijk dan op www.liederenbank.nl en www.geheugenvannederland.nl. Bekijk ook de Collectie Zuiderwaterlinie.