Op zaterdag 26 november herdenkt een lokale werkgroep van de Zuiderwaterlinie in Reek het Rampjaar 1672. 350 jaar geleden werd ons land overvallen door de Fransen, Engelsen en twee Duitse vorsten. Door heel Nederland worden activiteiten georganiseerd die aandacht vragen voor dit bijzonder jaar.
Het evenement op zaterdag 26 november begint om 14.30 uur in het Wapen van Reek met een presentatie van de gebeurtenissen in 1672 en het uitdelen van de flyer van project ‘Buiten de Veste – deel A’, onderdeel van het lange-afstandswandelpad van de Zuiderwaterlinie. Iedereen wordt verzocht met de fiets te komen, zodat het gezelschap per fiets naar Vakantiepark Boomhutten Avontyr kan gaan. Daar start dan een wandeling met verschillende animatiemomenten. Men kan zich aanmelden voor deze wandeling via https://www.aanmelder.nl/138331. Het aantal deelnemers is beperkt. Bij veel belangstelling zal komend jaar dit evenement mogelijk nog herhaald worden.
Op 10 november krijgen genodigden een voorproefje. Betrokkenen vanuit de Zuiderwaterlinie-organisatie, heemkundekringen in de regio en de gemeente Maashorst krijgen eenzelfde programma voorgeschoteld, waarvan de deelnemers op 26 november ook van kunnen genieten.
Het project ‘Buiten de Veste’ bevindt zich als afsluiter aan het einde van het wandelpad van de gehele Zuiderwaterlinie dat loopt van Bergen Op Zoom tot aan Grave. ‘Buiten de Veste’ vertelt de verhalen van de plattelandsdorpen rondom een vesting. De omgeving van Grave is extra interessant, omdat Grave de meest belegerde vesting van het land is. Er zijn drie wandelgebieden. A: Keent, Reek, een stukje Escharen en Velp - B: Escharen en Gassel - C: Nederasselt en Overasselt. Naast de hoofdroute van het Zuiderwaterlinie wandelpad zijn er vele alternatieve deeltrajecten. QR-codes op de flyer brengen je naar uitgebreidere informatie op de website van de Zuiderwaterlinie over de beschreven 21 highlights.
Van de vele historische verhalen is Het Rampjaar in Reek een bijzonder verhaal. Dat krijgt nu dan ook extra aandacht bij de herdenking na 350 jaar. De Franse generaal du Plessis komt hoogst persoonlijk uit de doeken doen wat er gebeurd is en hoe het zo kón gebeuren.