Bijna elke Nederlander kan wel wat vertellen over het Rampjaar van 1672. De geschiedenisles heeft ons namelijk geleerd dat het volk toen redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was. Na het Rampjaar is de verdedigingslinie - die we vandaag de dag kennen als de Zuiderwaterlinie - aangelegd door de kundige vestingbouwer Menno van Coehoorn. De oorlogsdreiging van de Fransen bleef na het Rampjaar namelijk aanhouden. De Zuiderwaterlinie moest de zuidgrens van de Republiek nog sterker maken tegen die continue dreiging vanuit het Zuiden. Er ontstond een sterk, defensief systeem: een ketting van grootse vestingsteden met daartussen haast onbegaanbare innundatiegebieden.
Die onbegaanbare innundatiegebieden zijn vandaag de dag nog te herkennen in het landschap; als je weet waar je moet kijken. In deze podcast neemt Henk Buijks je mee over de Groenendijk die haaks op de Maas loopt tussen Berghem en Haren. Deze dijk kent een bewogen geschiedenis en speelde een rol in het vele grotere geheel van de Zuiderwaterlinie. Ook vertelt Henk over de gevaren die dit gebied tijdens het Rampjaar met zich mee brachten. In de geschiedenis van die linie, neemt Jacob Knegtel je mee.
Herdenking Rampjaar 1672
In 2022 is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar plaatsvond. In dat jaar wordt het Rampjaar herdacht, ook in de Zuiderwaterlinie. Er is nog veel dat we niet weten over het Rampjaar in Brabant. Daarom zijn meerdere heemkundigen druk bezig om te achterhalen wat er zich in de regio's langs de linie afspeelde gedurende het jaar 1672 en de periode die volgde. Het zijn deze verborgen verhalen die het Rampjaar in Brabant een gezicht geven en om die reden verteld moeten worden. Houd de website van de Zuiderwaterlinie in de gaten voor deze verhalen.