Kick-off beleefbaar maken routes Linie van de Eendracht

Op maandag 20 januari was de aftrap van het beleefbaar maken van de routes langs de Linie van de Eendracht in het Heemhuis van heemkundekring Halchterth in Halsteren. Met behulp van een subsidie van het Europese programma ‘Interreg Vlaanderen-Nederland’ wordt de Linie van de Eendracht weer beleefbaar gemaakt. Heemkundigen en beleidsmedewerkers uit Tholen, Bergen op Zoom en Steenbergen werken hiervoor samen met de Zuiderwaterlinie en Wintor.

De Linie van de Eendracht is de voorloper van de West-Brabantse Waterlinie en diende als verdedigingslinie om de scheepvaart tussen Zeeland en Holland te beschermen. De linie ligt op het grondgebied van de gemeenten Tholen, Bergen op Zoom en Steenbergen. De vestingwerken van deze linie zijn bijna allemaal verdwenen. Het project is gestart met een inventarisatie van belangrijke plekken langs de Linie van de Eendracht. Vervolgens zijn er fiets- en wandelroutes gemaakt en knelpunten geïnventariseerd. Via digitaal platform Wintor worden de nieuwe wandel- en fietsroutes met behulp van augmented reality beleefbaar gemaakt. Het platform voegt een extra laag toe aan de realiteit en biedt hiermee een interactieve ervaring.

Tijdens de bijeenkomst liet Wintor zien welke opties het platform allemaal heeft. Hier werd positief op gereageerd. De focus ligt op gebruiksvriendelijkheid. Wintor heeft bij de ontwikkeling van het platform de functies bewust zo simpel mogelijk gehouden. Vervolgens werden de mogelijke routes en locaties bekeken en zijn twee locaties gekozen om uit te werken als pilot; één locatie in Noord-Brabant en één in Zeeland. Het streven is om de pilot in het voorjaar van 2025 te kunnen beleven en ervaren.

Zichtbaar en beleefbaar erfgoed in West-Brabant en Zeeland 
De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en de Alliantie Zuiderwaterlinie maken samen het erfgoed in West-Brabant en Zeeland nog beter zichtbaar en beleefbaar. Van de oude waterlinies tot de verdronken dorpen. Dankzij de toekenning van een subsidie van het Europese programma ‘Interreg Vlaanderen-Nederland’ start de uitvoering van de projecten ‘Linie van de Eendracht’, ‘Markiezenhof’ en ‘Verdronken stad Reymerswael’. Deze drie projecten vallen binnen het overkoepelende programma (Be)Leefbare Schelde en hebben één verbindend element: de Zuiderwaterlinie.