Expeditie Zuiderwaterlinie

't Gò Dur! Expeditie Zuiderwaterlinie, de Brabantse elfstedentocht van Bergen op Zoom naar Grave, voerde deelnemers langs natuur, historie en cultuur. Van 19 t/m 29 juni 2019 was de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland het decor voor Expeditie Zuiderwaterlinie. Al wandelend ontdekten deelnemers de -toen nog- elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave.

Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie doken deelnemers de spannende geschiedenis van deze militaire verdedigingslinie in, ondergingen ze een culturele beleving, genoten ze van lokale streekproducten en werden ze omringd door de stille natuur in het buitengebied. Dagelijks was er keuze tussen een lange of een korte etappe. Deelnemers die kozen voor de lange etappe kozen voor de groene omgeving en wandelen op eigen gelegenheid. Deelnemers die kozen voor de korte etappe wandelden in groepsverband onder begeleiding van gidsen, die onderweg vertelden over de Zuiderwaterlinie. 

Bekijk het programma van Expeditie Zuiderwaterlinie 2024

Herbeleef het wandelfeest met de aftermovie!

De 11 etappes van Expeditie Zuiderwaterlinie

Een wandeltocht vol ervaringen: een echte expeditie. We liepen van Den Bosch naar Vlijmen met onderweg o.a. Fort Isabella, het Halvezolenlijntje en de Moerputtenbrug.

Ilse (28 juni 2019)

Cultuur tijdens de Expeditie Zuiderwaterlinie

Het opzettelijk onder water zetten van het gebied ter verdediging (inundatie) was enerzijds een staaltje ingenieurskunst die de vijand buitenhield, maar vroeg anderzijds om opofferingen. Zo konden boeren hun land niet bewerken, met armoede, ziekten en doden tot gevolg. Dit contrast was de inspiratie voor ruimtelijk ontwerper Bouke Bruins, die in opdracht van stichting KOP voor Expeditie Zuiderwaterlinie een kunstwerk bedacht. Om te verbeelden dat het succes van het verdedigingswerk ook een keerzijde had, koos Bruins voor een experiment met taal, vorm en kleur in het landschap van de Zuiderwaterlinie. Afhankelijk vanuit welke richting je kijkt, lees je een ander woord en zie je een ander beeld. Op de elf locaties langs de Zuiderwaterlinie dwong Bruins het publiek om de historie telkens vanuit een ander perspectief te bekijken. Hiervoor zocht hij contrasterende woorden die de geschiedenis vertalen naar het heden of het verleden in een andere context zet. Het werk zet ook aan tot gesprek over de geschiedenis die nu geschreven wordt. Wat is de keerzijde van het winnen van een oorlog? 

Kunstwerk van Bouke Bruins dat langs de route van de Expeditie Zuiderwaterlinie te bewonderen was

Sfeerimpressie van de Expeditie

Fantastisch ervaring weer, langs zoveel prachtige plekjes gelopen dat ik er stil van word!

Jan (20 juni 2019)