Herdenking Watersnoodramp

Op 1 februari 2023 is het 70 jaar geleden dat Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant door de Watersnoodramp werden getroffen. Door de eeuwen heen is water zowel vriend als vijand in de Zuiderwaterlinie. De natuurlijk lager gelegen gebieden werden in eerdere eeuwen geïnundeerd (onder water gezet) om Holland te beschermen tegen vijandelijke legers uit het zuiden. In 1953 bleken die laagtes een dodelijke combinatie met het doorbreken van de dijken.

In de Zuiderwaterlinie wordt op verschillende plaatsen stilgestaan bij deze ramp.

Activiteiten in de Zuiderwaterlinie

1. Op verschillende plekken worden tentoonstellingen en bijeenkomsten georganiseerd in het teken van de Watersnoodramp

  • ‘Herdenkingstentoonstelling Watersnoodramp 1953’ in A.M. de Jong museum in Nieuw Vossemeer (van 31 januari tot en met 4 februari 2023). Lees meer over de tentoonstelling en de openingstijden.
  • Tijdens de ‘Week van de Herdenking’ (30 januari t/m 4 februari 2023) staat het Watersnoodhuis Stavenisse stil bij de Watersnoodramp. In deze week is het informatiecentrum geopend van 14.00 – 16.30 uur. Lees meer informatie.
  • Expositie in Streekmuseum de Meestoof over kunst rondom de Watersnoodramp (van 24 januari t/m 4 maart 2023). Lees meer over de tentoonstelling, de openingstijden en entreeprijs.
  • Expositie Water Landt (vanaf 1 februari) in het Mauritshuis in Willemstad. Later zal de expositie rondreizen in het Waterpoort gebied. Lees meer informatie.
  • Tentoonstelling en boek in Heemhuis Halsteren: 70 jaar ramp met foto's van toen en nu. Lees meer informatie.
  • Herdenkingsbijeenkomsten in Lepelstraat/Halsteren en Nieuw Vossemeer. Lees meer informatie.

 

2. Gemeente Tholen organiseert op 1 februari 2023 twee herdenkingsbijeenkomsten:

  • ‘Herdenkingsbijeenkomst Stavenisse’ (op 1 februari 2023), georganiseerd door gemeente Tholen. Lees meer informatie over het programma en aanmelden.
  • ‘Herdenkingsbijeenkomst Sint Philipsland’ (op 1 februari 2023), georganiseerd door gemeente Tholen. Lees meer informatie over het programma en aanmelden.

 

3. Heemkundekring Halchterth geeft het Watersnoodboek ‘Toen en nu’ in kleur uit. De foto’s uit het boek zijn de laatste 20 jaar opgespoord en 90% hiervan is uniek en nog niet eerder gepubliceerd. Lees meer informatie in de flyer.

 

4. Stichting StadsHerauten zendt via de lokale omproep Steenbergen SLOS een speciaal programma uit over de Watersnood. Lees meer informatie.

Denkend aan Holland - West-Brabant

In de aflevering 'West-Brabant' van het TV-programma Denkend aan Holland varen André van Duin en Janny van der Heijden door de Zuiderwaterlinie. In deze aflevering wordt stilgestaan bij de Watersnoodramp van 1953. Bij het sluizencomplex Benedensas spreken Janny en André met een overlevende van de ramp. Tot hoe hoog stond het water tijdens die beruchte februarinacht? Later in het programma wordt besproken hoe water zowel vriend als vijand is van de Zuiderwaterlinie. In 1953 zorgde het voor een ramp, maar eerder werd water gebruikt als verdediging door gebieden onder te laten lopen. Bekijk de hele aflevering van 'Denkend aan Holland' terug op NPO start. 

 

Bekijk de aflevering West-Brabant