De Spaanse geschiedenis van de Zuiderwaterlinie
Verken de linie vanaf je fiets!
Ooit verdedigde de Nederlandse Republiek zich tegen Spaanse aanvallen met linies in het zuiden van het land. Door het water slim te gebruiken als verdedigingsmiddel, hielden ze de Spanjaarden succesvol tegen. Deze tactiek legde de basis voor de latere waterlinies, en dus ook voor de Zuiderwaterlinie. In 2022 zijn de Spanjaarden terug. Maar deze keer met een wielerronde. Een uitstekende gelegenheid om in de geschiedenis te duiken!
Duik in de Spaanse geschiedenis van Breda
Wist je dat Breda lange tijd een heftig strijdtoneel was tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden? Dankzij Breda hebben we in Nederland zelfs ons eigen Paard van Troje! Namelijk het Turfschip van Breda. Een schipper uit Leur smokkelde in zijn turfschip een aantal soldaten in plaats van turf het Kasteel van Breda binnen. Dat leidde tot het overmeesteren van de Spaanse bezetters in de nacht van 3 op 4 maart 1590. Maar de Spanjaarden gaven niet op. Ze belegerden vestingstad Breda in 1624 alsnog. De herovering in 1625 was voor de Spanjaarden dan ook een groot prestigeproject. Daarmee herstelde generaal Spinola de Spaanse eer. Verschillende monumenten in Breda zijn hieraan te danken.
Ontdek Breda en omgeving op de fietsOntdek het historische Bergen op Zoom
Dezelfde Spinola die Breda innam, probeerde ook Bergen op Zoom in te nemen voor de Spanjaarden. Maar dat mislukte: het Staatse leger wist de stad te ontzetten. Kom langs en geniet van het middeleeuwse centrum met alle monumentale bouwwerken én met Fort de Roovere. Vergeet daarbij niet de prachtige omgeving van Bergen op Zoom te verkennen!
Ontdek Bergen op Zoom en omgeving op de fietsOntdek de Moerasdraak
De Moerasdraak? Jazeker, dat is de bijnaam van Den Bosch! Het drassige gebied rond Den Bosch maakte het bijna onmogelijk om de stad in te nemen. Toch eindigde de Spaanse overheersing van de vestingstad op 14 september 1629. Hoe dat de Nederlanders lukte? Prins Frederik Hendrik van Oranje polderde de natte gebieden in en pompte ze leeg. Zo werd de stad afgesloten van het belangrijke water. Vanuit loopgraven kon hij met zijn leger 's-Hertogenbosch onder vuur nemen en uiteindelijk bezetten. Stap op je fiets en verken zelf dit stukje geschiedenis!
Ontdek Den Bosch en omgeving op de fietsTreed in de voetsporen van Willem van Oranje
Om de vijand op afstand te houden, liet niemand anders dan Willem van Oranje twee polderdorpen omtoveren tot heuse vestingsteden: Willemstad en Klundert. Werd de dreiging te groot, dan hadden de Brabanders nog een andere troef achter de hand. Slim als ze waren, zetten zij het omliggende gebied onder water. Later werden hier nog verschillende forten aan toegevoegd, die moesten zorgen voor extra bescherming. Eyecatchers als Fort Sabina en Fort de Hel waren hier twee van. Jij kunt de Stelling van Willemstand en vele andere highlights nog steeds bekijken, vanaf de fiets!
Ontdek de Stelling van Willemstad op de fietsVerken het dappere Grave en het fijne Ravenstein
Vestingstad Grave leed onder vele oorlogen. Wel zeven keer werd het belegerd. Soms waren er vijf keer zoveel soldaten als inwoners. Spanjaarden en Fransen verwoestten de stad, maar het taaie Grave krabbelde altijd overeind. Bezoek het stadje en laat je onderdompelen in het verleden met de vele monumenten die herinneren aan andere tijden. Ben je daarna toe aan nog wat geschiedenis? Stap dan op je fiets en bezoek ook het historische Ravenstein!
Ontdek Grave, Ravenstein en omgeving op de fietsStap jij ook op de fiets om de Zuiderwaterlinie te verkennen? In het Zuiderwaterlinie-fietsboekje vind je de vijf bovenstaande fietsroutes. Je leest er heel wat over de Zuiderwaterlinie en we nemen je mee langs de verschillende bezienswaardigheden. Zo ontdek je de Spaanse geschiedenis van Zuid-Nederland heerlijk vanaf de fiets!