Fort Luttereind

Er was ooit eens: een fort en twee lunetten in Lithoijen

Ooit stonden ze fier op Brabantse grond: twee lunetten en één fort in Lithoijen, een dorp aan de Maas. Zien is geloven gaat hier niet op. De drie verdedigingswerken zijn inmiddels van de aardbodem verdwenen.

 

Stelling van Lithoijen: uit angst voor nieuwe Belgische opstand

De vrees voor een Belgische inval in Zuid-Nederland was rond 1832 groot. Daartoe was alle reden: de Belgische Opstand in 1830 en de Tiendaagse Veldtocht in 1831. Overal in Noord-Brabant werden militairen ingekwartierd en her en der verdedigingswerken opgeworpen. Zo ook ten oosten van het dorpje Lithoijen. De stelling van Lithoijen is in 1833 gebouwd, in de regio Heusden - ‘s Hertogenbosch. Die had als doel om de Litherenweg te vergrendelen. Hierdoor waren enkele toegangen tot het inundatiegebied van de Zuiderwaterlinie afgesloten.

Alleen verhoging nog zichtbaar

In de geschiedenis van de Maas bestond deze stelling uit drie verdedigingswerken, gemaakt van aarde. Fort Luttereind in Lithoijen was bewapend met geschut en soldaten. De twee lunetten (eentje aan de Tiendweg en eentje aan het Luttereind) waren bedoeld als voorposten. Rond 1850 waren alle stellingonderdelen al flink vervallen. Ze mochten in 1886 met pensioen omdat ze officieel geen militaire functie meer hadden. Alleen de verhoging in het terrein is nog te zien. Daar kun je even rustig mijmeren over dat wat er ooit was. 

Ontdek Lithoijen

Ontdek in de buurt