Fort Pinssen Bergen op Zoom

Van wapengekletter naar oase van rust bij Fort Pinssen Bergen op Zoom

Er zat nog een gat in de West-Brabantse waterlinie. Tussen de forten De Roovere en Moermont in Bergen op Zoom. Fort Pinssen dichtte dit gat vanaf 1628. Na de Staatsen hebben hebben planten en struiken het fort ingenomen. Het fort is niet openbaar, maar wel rondom te bekijken. Je kunt hier prachtig wandelen, ook naar de andere vestingwerken van de West-Brabantse Waterlinie!

Fort Pinssen Bergen op Zoom, de missende kraal uit het parelsnoer

Fort Pinssen in Bergen op Zoom beschermde de inundatievlakte rond Halsteren. Dat maakte het een belangrijke schakel van de West-Brabantse Waterlinie, de ketting van forten, loopgraven en inundatiegebieden tussen Bergen op Zoom en Steenbergen. Daar hoorde ook Fort de Roovere in Bergen op Zoom en Fort Moermont in Bergen op Zoom bij. In de 17e eeuw was het hier met al dat wapengekletter een drukte van jewelste. Fort Pinssen Bergen op Zoom is dan ook vernoemd naar kolonel Willem Pijnssen (Pinssen) van der Aa. Tijdens de bouw droegen de Staatsen de bescherming tegen de vijand aan hem op. In 1816 ging Fort Pinssen dicht, en werd het een oase van rust.

De winnaar: moeder natuur

In de twee eeuwen die Fort Pinssen Bergen op Zoom nu buiten gebruik is, hebben planten en struiken het fort ingenomen. Het fort is niet openbaar, maar wel rondom te bekijken. Je kunt hier nu prachtig wandelen, ook naar de andere vestingwerken van de West-Brabantse Waterlinie! Bij Fort Pinssen Bergen op Zoom vind je bossen, gebouwen, lanen, water en boerenland. Door die afwisseling voelen allerlei verschillende planten en dieren zich thuis. Dankzij een restauratie zijn de contouren van Fort Pinssen nog steeds te zien.

Bezoek het voormalig Fort Pinssen in Bergen op Zoom

Ontdek in de buurt