Schans bij Doeveren
Schans bij Heusden: de rustende dame
Als je bij het gehucht Doeveren op de Elshoutse zeedijk staat, en je kijkt echt goed, dan zie je de resten van de schans. De contouren van dit aarden verdedigingswerk – in zes punten – liggen net wat hoger dan de rest van het landschap. Ook is er nog een stukje gracht. De bewogen geschiedenis van Heusden is nog heel voelbaar.
Schansjepik door de geschiedenis van Heusden
De Schans bij Heusden, gelegen in het dorpje Doeveren, is een oudje. Ze stond al in 1504 aan de slingerende Elshoutse Zeedijk, vlak bij de Bovenlandse Sluis. Haar taak: de Elshoutse zeedijk en sluis verdedigen. En dát was weer belangrijk om te voorkomen dat de vijand vestingstad Heusden zou binnenvallen. Dat strategische belang zag iedereen, dus de schans bij Heusden werd keer op keer ingenomen. Door de Spanjaarden. Prins Maurits van Oranje. De Fransen. De schans werd meerdere keren uitgebreid, raakte in verval en werd weer opgeknapt. Nu is zij in ruste, in het mooie landschap bij vestingstad Heusden.
Geen bommen maar bomen
Tijdens de Belgische Opstand (1831) werd de schans bij Heusden nog hersteld en gebruikt. Toen werd het verdedigingswerk ook onderdeel van de Stelling van Heusden. Dertig jaar later kwam er een stenen werkplaats bij, compleet met bomvrije opslagruimtes voor projectielen en buskruit. Kort daarna, in 1886, verloor de schans bij Heusden haar militaire functie. Tegenwoordig is dit een ideale plek voor een leuke wandeling, weg van alle drukte. Geen bommen maar bomen, van kruit naar kruid. Begin je aan de wandelroute Heusden, dan voert de Vestingwandeling je langs alle bezienswaardigheden in de buurt.
Ontdek in de buurt
-
Heusden
-
Bromsluis
-
Elshoutse zeedijk, wielen en sluisjes