Gevangenpoort Megen
Gevangenpoort Megen: waar de gevangenen zwijgen
Met stadsmuren wilde Megen indringers buiten houden. In 1386 werden ze gebouwd, met vier stadspoorten. Eén daarvan, de gevangenpoort in Megen, bleef al die eeuwen stevig overeind. Waar ooit de gevangenen kou leden en werden gegeseld, kun je nu vrolijk een hapje eten. Restaurant De Poort van Megen is geopend voor iedereen.
Duimschroeven aandraaien in de gevangentoren in Megen
De Gevangentoren vormde met een andere toren de Gevangenpoort in Megen. Dit was een toegangspoort, maar ook een gevangenis. Van de tweede toren is niets meer te zien, maar de Gevangentoren in Megen overleefde alle oorlogen. Je kon hier maar beter niet terecht komen. Inwoners van Megen bewaakten de gevangenen die ‘op den Poort’ zaten, zoals dat in de volksmond heette. Ook zorgden ze ervoor dat de gevangenen niet verhongerden – alles tegen betaling, uiteraard. De Megense smid zorgde voor de duimschroeven en geselpaal. Brrr.
Geen water en brood meer, maar dineren bij restaurant De Poort van Megen
Tegenwoordig gaat het er hier heel anders aan toe. Nu kun je onder de oude Gevangentoren een hapje eten, in Restaurant De Poort van Megen. Een uitgebreide menukaart met gerechten uit de hele wereld: dat is nog eens wat anders dan water en brood! Wie wil laat zich in een middeleeuwse kar hijsen, vol spelmaterialen voor verschillende veldslagen. Op naar het slagveld! En ’s avonds? Geen zware celdeuren en rinkelende kettingen, maar gewoon weer lekker naar huis.
Bekijk het adres van de Gevangentoren in MegenOntdek in de buurt
-
Megen
-
Ravenstein
-
Baardwijkse Overlaat