Stadspoorten Heusden
Oude Heusdense stadspoorten in ere hersteld
Heusden had vroeger vier stadspoorten. Toen de Heusdense vestingwerken gerestaureerd werden, hoorde de herbouw van complete Heusdense stadspoorten eigenlijk niet bij het plan. Voor twee poorten maakte men een uitzondering. Dankzij oude afbeeldingen konden de Veerpoort Heusden en de Wijkse Poort bijzonder mooi worden hersteld.
De Veerpoort in Heusden
Tijdens de restauratie van Heusden in de jaren '70 stuitten de bouwlieden op iets bijzonders. De fundamenten van een oude poort. Men besloot dat bouwwerk te reconstrueren, aan de hand van oude afbeeldingen. De naam is een beetje verwarrend. Hij komt weliswaar voor op stadsplattegronden uit de 17e eeuw, maar oorspronkelijk heette de poort Waterpoort. Net zoals tegenwoordig ook de naam van de straat. Veerpoort Heusden verwijst naar het veerpontje dat aan de achterkant van de poort vertrok, naar Nederhemert aan de overkant.
De Wijkse Poort Heusden
Deze stadspoort is vernoemd naar het dorp Wijk bij Aalburg. De opbouw boven deze poort is geen precieze reconstructie van de vroegere situatie. De restaurateurs maakten de opbouw na van de vroegere poorten op de uitvalswegen naar Herpt en Oudheusden. Hun inspiratiebron: de stadsplattegrond van Blaeu uit 1649. Tijdens een stadswandeling is het een goed idee de stadspoorten in Heusden in je route op te nemen. De twee liggen op slechts vijf wandelminuutjes van elkaar.
Bezoek de stadspoorten in HeusdenOntdek in de buurt
-
Heusden
-
Bromsluis
-
Gouverneurshuis
-
Grenspalen
-
Elshoutse Zeedijk, Sluisjes en Wielen