De Rosmolens
Werken als een paard
Nu liggen bij de Dieze mooie waterpartijen, maar die liggen er nog maar kort! In 1629 werkten paarden zich hier juist in het zweet om dit gebied bij ‘s-Hertogenbosch droog te pompen. Zij dreven daarvoor tientallen rosmolens aan. Vooruit, twee windmolens hielpen mee.
Hoe dan?
Het bouwen van die molens was weer zo’n prestatie van Frederik Hendrik waarvan je je afvraagt hoe hij dat in hemelsnaam voor elkaar kreeg. Na het afdammen en omleggen van de Aa en de Dommel bouwden zijn manschappen in 2 weken tijd 23 rosmolens. Die molens stonden aan de Boschdijk, waar de Bossche Sloot in de Dieze uitkwam. Ook repareerden de mannen 2 windmolens. Al die molens pompten het water weg tussen de stadswallen en de contravallatielinie (de verdedigingslinie rond de belegerde stad). Zo kon Frederik Hendriks leger ‘s-Hertogenbosch beter bereiken.
Pas net nat
Noch de paarden, noch Frederik Hendrik wisten dat een windmolen net zoveel water wegpompte als 150 rosmolens. Er waren te weinig paarden om de rosmolens aan te drijven. Door de onrust die de Spanjaarden op de Veluwe veroorzaakten, moest Ernst Casimir het beleg vanuit zijn kampement bij Hintham tijdelijk staken. Toch klaarden de molenbouwers en de rossen een geweldige klus. Pas in 2016 werd de zomerdijk bij de Dieze doorgestoken. En nu? Nu is dit gebied een paradijsje voor waadvogels!
Volg de fietsrouteOntdek in de buurt
-
Vestingstad Heusden
-
Vestingstad 's-Hertogenbosch