Hoornwerk de Wamberg
De Staatsen legden een dammetje
Sluit je ogen en beeld je in: 1629. Hoornwerk De Wamberg was een verdedigingswerk, met halfbastions. Vanuit een uitkijkpost overzag je de omgeving. Een molen. In het zuiden: de rivier de Aa. Op dezelfde plek als nu, maar met één groot verschil: de Staatsen hadden de Aa afgedamd.
Slimme belegeraars
In de tijd van het beleg van ’s-Hertogenbosch was dit namelijk een strategische plek. Ter hoogte van de Wamberg, bij de kruising met de linie,liet Frederik Hendrik de Aa afdammen. Dit was onderdeel van zijn aanvalsplan. De aanleg van die linie was een gigantische klus: in slechts drie weken tijd legden zo’n 28.000 soldaten en 1500 boeren uit de Overbetuwe een linie van 45 kilometer aan. En dat bijna 400 jaar geleden, ver voor de bulldozers en graafmachines!
Restanten van een monsterklus
Tegenwoordig doorsnijdt het Maximakanaal de vroegere linie, iets verderop. Archeologen hebben hier onderzoek gedaan. En wat bleek? Ze vonden de dijk en de greppels van de linie nog terug. De Linie van 1629 lag hier dus echt! Waar vroeger de uitkijkpost van hoornwerk de Wamberg stond, staat nu een boerderij.
Vandaag is Linie 1629 een leuke fietsroute. Over een lengte van 49 kilometer wisselen prachtige natuur en indrukwekkende cultuurhistorie elkaar voortdurend af.
Ontdek de fietsrouteOntdek in de buurt
-
Vestingstad Heusden
-
Vestingstad 's-Hertogenbosch