Wandelroute Buiten de Veste
Historie van de Streek
Luchtlandingen rondom de Maasbrug van Grave, de eindeloze kolonne met bevrijders door de dorpen rondom Grave en plotseling een enorm aantal vliegtuigen op vliegveld Keent. Market Garden (1944) moet overweldigend geweest zijn voor onze ouders, grootouders en voor velen al overgrootouders.
Echter, het spektakel van het beleg in 1602 zal niet minder teweeg gebracht hebben bij de bevolking rondom de vesting: Maurits belegde Grave met een leger van 24.000 manschappen vanuit drie legerkampen buiten schootsafstand rond de stad. Deze legerkampen waren verbonden met een circumvallatielinie van vele kilometers lang, geheel rondom vesting Grave. Het andere deel van de circumvallatielinie lag op de Gelderse Maasoever.
Het zijn misschien de twee meest indrukwekkende episodes geweest, maar het aantal zelf van alle bijzondere episodes, is eveneens zeer indrukwekkend.
Lees meer over de geschiedenis van het gebied
Het ontstaan van de wandelroute
Vrijwilligers uit de omliggende dorpen van Grave (Keent, Reek, Velp, Escharen, Gassel, Nederasselt en Overasselt) hebben de handen ineen geslagen en op een bijzondere wijze hun geschiedenis op Google Earth zichtbaar gemaakt met het project “Buiten de Veste” van het Zuiderwaterlinie-wandelpad.
Routelijnen en knooppunten zijn ingevoerd op de kaart van Google Earth. Tussen de knooppunten zijn gebouwen en andere interessante zaken in het landschap met spelden aangegeven. Per speld geven teksten, afbeeldingen en filmpjes informatie over het betreffende gebouw of de betreffende plek. Spelden met een icoontje van een boek, vertellen daarbij de verhalen, die soms nog verder reiken dan de plek van de speld. Verhalen worden zo letterlijk “een plek gegeven”. Dat maakt het wandelen extra interessant, omdat met de kennis van de verhalen de achtergebleven sporen in het landschap beter herkend zullen worden.
Legenda:
- Roze icoontjes met een wit boek en lichtblauwe spelden: Gemeenschappelijke militaire geschiedenis met Grave en geschiedenis met het water (Zuiderwaterlinieverhalen)
- Paarse icoontjes met een wit boek en donkerblauwe spelden: Dorpsverhalen
- Groene icoontjes met een wit boek: Uitleg over de natuur in de omgeving
Naast de spelden kan er ook geklikt worden op lijnen en vlakken, die bijzondere zaken in het landschap weergeven.
Tips voor tijdens het wandelen
Je kunt via onderstaande links het project Buiten de Veste direct openen. Heb je Google Earth nog niet gedownload op je smartphone, dan word je daar automatisch naartoe geleid. Hieronder een aantal tips:
- Onder het wandelen: zoom in op je smartphone op een gebied tussen twee knooppunten, zodat je de informatie beperkt tot wat je ziet onder het wandelen.
- Ben je iemand die graag vooraf digitaal grasduint door de omgeving voordat je gaat wandelen, kruip dan achter een PC en struin het hele gebied van “Buiten de Veste” digitaal af op Google Earth, zodat je vooraf weet waar voor jou de interessante plekken zijn.
Open project deel A in Google Earth
Open project deel B in Google Earth (under construction)
Open project deel C in Google Earth (under construction)
-
A. Brug d'n Overloop
-
B. De Maas
-
C. Vliegveld Keent (1928-1945)
-
D. Circumvallatielinie 1602 - Gelderse Oever
-
E. Kleine sluis (oude stroom van De Raam)
-
F. Strategisch punt - o.a. schans aan einde Circumvallatielinie 1602
-
G. Hertogswetering (tot 1942 het stroomgebied van Beerse Maas)
-
H. Wapen van Reek: heldendom Reekse Landstorm 1813-1814
-
I. Pastorie
-
J. Oude pastorie
-
K. De Reekse molen
-
L. Mineursberg
-
M. Kleine Elft (afbuiging route Market Garden 19-09-1944)
-
N. Mineursschool
-
O. MOB-complex op door de eeuwen heen gebruikte schans
-
P. Zuidelijk legerkamp beleg 1602 (8000 manschappen)
-
Q. Deel van Circumvallatielinie 1602 (wal langs de Busweg)
-
R. Raambrug
-
S. Drie-eenheid (oude hart van waterdorp Velp: Fellepa)
-
T. Westelijk legerkamp beleg 1602 (8000 manschappen)
-
U. Maasbrug en omgeving