Pastorie - dagboek van de pastoor 1944
Reek wordt één groot legerkamp
Het debácle bij Arnhem heeft rechtstreeks consequenties voor Reek. Nu de opmars stokt, verzamelen de geallieerde troepen zich in Reek, houden hier halt en rusten uit. Het gehele dorp verandert in één groot legerkamp. Ook in het noorden van Reek, tegenover het Wachthuis op het vliegveld, gonst het dagenlang van de militaire activiteiten.
De pastoor schrijft op 29 september:
“Onze parochie zit zoo vol soldaten, dat het hier werkelijk een groot militair kamp schijnt.”
Ontdekking in kerkarchief
Bij toeval stuit Ton Cruysen in het kerkarchief op een blauwe map met daarin een serie aantekeningen. De aantekeningen zijn ordelijk gerangschikt en keurig uitgetypt. Bij nader inzien blijkt dat ze betrekking hebben op de periode 23 augustus tot 31 december 1944. Het Parochiebestuur van Reek gaf toestemming om de gevonden aantekeningen te publiceren. Hierdoor is er een helder en gedetailleerd beeld bewaard gebleven van een van de meest indrukwekkende periodes van de Tweede Wereld oorlog: De bevrijding met Operatie Market Garden, waarbij Reek en omgeving weer eens podium was tijdens een oorlog (uitgave 1990).
Pastoors op handen gedragen
Pastoor Van Kemenade was ondanks zijn bijzondere nalatenschap van zijn dagboek, een beetje de vreemde eend in de bijt. Van al zijn opvolgers, die in de nieuwe pastorie hebben gewoond kan gesteld worden dat zij stuk voor stuk op handen gedragen werden door de Reekse gemeenschap. Dat waren tot en met de laatste eigen pastoor van Reek: pastoor Verstegen, pastoor Schepens en pastoor De Louw.