Philips van Kleefbolwerck Ravenstein

Het land van Ravenstein, diepgravend onderzocht

Stel, je spit in je tuin en je stuit op wat stenen. Je graaft nog een beetje verder: twee grote muren, die een gang naar een grote ruimte lijken te vormen. Het overkwam professor van Mourik in het land van Ravenstein. 

Philips van Kleefbolwerck

Het Land van Ravenstein had vele eigenaren en viel lang onder het Hertogdom van Kleve. In de tijd dat dit vestingwerk werd gebouwd, was Philips van Kleef de baas in de soevereine heerlijkheid Land van Ravenstein. Heer van Ravenstein, noemde deze Philips zichzelf. Hij deed in Italië inspiratie op om de fortificatie van Ravenstein te vernieuwen. Van Mourik, de ontdekker van het bolwerck Ravenstein, vernoemde het naar hem. Tussen 2011-2016 is het Philips van Kleefbolwerk herkenbaar gemaakt. Een geschutskelder is zelfs vanaf de openbare weg (nu het Philips van Kleefpad) prachtig zichtbaar. Een kazemat is deels afgedekt met verwarmd en beloopbaar glas.

Hightech laserscans ontdekken Bolwerken in Ravenstein

Niks bijzonders, zei de ambtenaar die kwam kijken naar de vondst van Van Mourik. Dit aarden bastion Famars uit 1621 was allang bekend. Zand erover. Toch kon Van Mourik zijn vondst niet loslaten. Na zijn pensioen zette hij zijn schop weer in de grond. Er kwamen specialisten kijken en archeologen. Moderne 3d-laserscans toverden een verrassing tevoorschijn. Er lag nóg een vestingwerk: een ouder bolwerk uit 1509. Met stenen ruimten, geschutskelders en twee kazematten met in het midden een grote ovale ruimte. Een historische vondst.

Bezoek het bolwerk in Ravenstein

Bekijk de video

In 2018 vertelde Martin Jan van Mourik vertelde aan Eendrachtfilms (de makers van Goud van Brabant: passie voor erfgoed)
over de bijzondere vondst in zijn achtertuin.

Ontdek in de buurt