Brabant is zes storytellers rijker!

 

Hoe kun je je publiek meenemen in de complexe geschiedenis van de Zuiderwaterlinie? Door er een goed verhaal van te maken! Onder kundige begeleiding vanuit Erfgoed Brabant gingen zes liniebouwers aan de slag met Storytelling tijdens de eerste cursusronde, die op 11 november werd afgerond.

Storytelling is een veelgebruikte methode in het erfgoedveld om mensen op een laagdrempelige en actieve manier kennis te laten maken met historie. Ook voor bij de Zuiderwaterlinie wordt deze methode sinds enkele jaren ingezet om het gelaagde, uitgebreide verhaal beleefbaar te maken voor een groot publiek. De cursisten leerden in twee sessies de basisprincipes kennen: wat is Storytelling? Hoe zet je een verhaallijn op? Wat kun je ermee? En natuurlijk gingen zij ook zelf aan de slag met het schrijven van een Zuiderwaterlinieverhaal.

Elvira Adriaansen van stichting In den Scherminckel uit Bergen op Zoom is positief over de cursus: “Ik vond het erg inspirerend om op een ontspannen wijze met andere erfgoedvrijwilligers te spreken over eenieders ervaringen in het brengen van ons verhaal naar het publiek. Al pratend ontdekten we hoe ieder voor zich omgaat met verschillende doelgroepen, verscheidenheid aan locaties en het zoeken naar een mooie balans tussen de inhoud en de vorm van een verhaal.”

Ook voor Noud Bongers, lid van heemkundekring Maasdorpen in de gemeente Lith, heeft de cursus veel opgeleverd: “We hebben geleerd hoe je een verhaal kan indelen aan de hand van vijf stappen. Door middel van die kapstok kom je tot een compact krachtig verhaal waar iedereen wat mee kan. Dat is voor mij het belangrijkste geweest. Ik ga de lessen in onze heemkundekring doorgeven. In september 2023 presenteren wij een storytellingproject, dus deze cursus was zeer welkom!”

Op 13 januari en 10 februari volgt de tweede cursusronde. Het resultaat is een mooi certificaat en een groep liniebouwers die verder aan de slag kunnen met verhalen van de Zuiderwaterlinie.