Fort Crèvecoeur
Hartepijn aan de Maas
Rond 1587 bouwden de Staatsen – toen "vijand" van de stad ’s-Hertogenbosch – het Fort Crèvecoeur, in de monding van de Dieze in de Maas. Fort Crèvecoeur werd eeuwenlang veroverd en weer heroverd. Zo kwam het in Hollandse, Franse, Spaanse én Duitse handen.
Tegenwoordig is Fort Crèvecoeur één van de vele indrukwekkende monumenten in Den Bosch. Verken de omgeving van het fort via de ANWB fietsroute in Den Bosch.
Vechten en plunderen
Fort Crèvecoeur ligt vlak bij een plek waar de Staatsen de Spanjaarden hadden verslagen; een Spaanse commandant genaamd Hautepenne sneuvelde daarbij. Hartepijn, noemden de Spaanse soldaten deze plek daarom. In het Frans: Crèvecoeur. Op deze plek kwam een schans om de scheepvaart te controleren waarmee de Staatsen ’s-Hertogenbosch lang belegerden. Handel over het water werd zo ernstig belemmerd. Waarschijnlijk is de naam dus ook te herleiden naar de overlast van deze controlpost. Later viel de stad weer onbeschermd ten prooi aan plunderaars. De Fransen bezetten Fort Crèvecoeur tot ze het bij hun terugtocht in 1673 bijna helemaal verwoestten. Menno van Coehoorn gaf Fort Crèvecoeur later een plek in zijn verdedigingslinie.
Geschiedenis opsnuiven bij Fort Crèvecoeur
Na 1866 verloor Fort Crèvecoeur zijn strategisch nut, maar niet zijn militaire bestemming. In 1944, tijdens de bevrijding van 's-Hertogenbosch, werd het weer zwaar beschadigd. Veel gebouwen op het fort waren kapot. Maar er zijn toch allerlei onderdelen bewaard gebleven, zoals kazematten en het kruithuis. Zij ademen de indrukwekkende geschiedenis van Fort Crèvecoeur. De binnenkant van Fort Crèvecoeur is niet open voor publiek: de Genie gebruikt het fort als militair depot en oefenterrein. Bezoek één van de meest functionele monumenten van Den Bosch vanaf de buitenkant en verken de landelijke omgeving.
Ontdek de omgeving van Fort Crèvecoeurdichtbij Fort Crévecoeur
-
's-Hertogenbosch
-
Bastionder
-
Bolwerk Sint-Jan
-
Pettelaarse Schans
-
Bossche Broek
-
Fort Orthen Den Bosch