Fort Orthen
Jongste fort bij 's-Hertogenbosch
Fort Orthen is gebouwd in 1630, ná het Beleg van ’s-Hertogenbosch. Daarmee is het het jongste fort bij Den Bosch. Het fort ligt in wat nu de wijk Orthen is. Samen met Fort Crèvecoeur moest Fort Orthen de stad vanuit het noorden verdedigen.
Fort Orthen, compleet maar nooit bevochten
Er is een groot verschil tussen Fort Orthen en Fort Crèvecoeur: terwijl Crèvecoeur militair heel belangrijk was in de Tachtigjarige Oorlog, had Fort Orthen nooit echt een functie in een gevechtssituatie. Hoewel de bouw ervan bijna 40 jaar eerder stond gepland, werd Fort Orthen rond 1630 daadwerkelijk gebouwd. Pas na het Beleg van 's-Hertogenbosch dus. Het fort in Den Bosch is nu helemaal vernieuwd en bestaat uit twee hoornwerken, twee halfbastions met daar tussenin een courtine, een ravelijn en een gracht. Ook zijn er twee batterijen en een gemetseld kruitmagazijn.
Wil je weten wat woorden als ravelijn en fort precies betekenen?
Bekijk de woordenlijst hierKunstenaars in het fort in Den Bosch
Fort Orthen is mooi gerenoveerd. Kunstenaars werken er in hun ateliers, die ze daar huren. Ook ligt het Orthens archief van heemkundekring de Orthense Schaar hier veilig opgeborgen, achter de dikke muren van het gebouw. De binnenkant van Fort Orthen kun je niet vrij bezoeken, maar omdat het fort in Den Bosch er zo prachtig bij ligt, is het zeker de moeite waard om er eens heen te gaan. Fort Orthen ligt tussen knooppunten 50 en 90 van het fietsroutenetwerk.
Bekijk het adresdichtbij deze locatie
-
's-Hertogenbosch
-
Vestingwallen 's-Hertogenbosch
-
Bastionder
-
Bolwerk Sint-Jan
-
Pettelaarse Schans
-
Bossche Broek